Kasulik ja tervislik jogurt

Jogurt ilmus meie toidulauale suhteliselt hiljuti, kuid on muutunud väga populaarseks. Jogurt on praegu üks igapäevasemaid toiduaineid kogu maailmas.

 

Jogurt on poolvedel kääritatud piimatoode, mida valmistatakse piimhappe juuretisest. Nimetus „jogurt” on pärit türgi keelest, mis otseses tähenduses on tardunud piim.

 

Jogurt sisaldab kõiki piima koostisosi, kusjuures hapendamisprotsessis suureneb B-grupi vitamiinide osatähtsus, piimhappe bakterite toodetud mikroobivastase ühendi ja bioloogiliselt aktiivsete peptiidide sisaldus. Jogurtis on rohkesti proteiini, kaltsiumi, riboflaviini, B6- ja B12 – vitamiine.

 

Piimhappebakterite koostise ja kontsentratsiooni tõttu on jogurt soovitatav seedeorganite mikrofloora reguleerimisel. Jogurtit tarvitavad toiduks meelsasti lapsed ja noored.

Jogurti kasulik toime tervisele on mitte ainult tänu sellele lisatud bakteritele, mis soodustavad immuunsüsteemi aktiivsust, vaid ka rohke proteiini-, mineraalainete ja vitamiinide sisaldusele. Jogurt on kasulik hammastele, luustikule ja südametegevusele, jogurt väljutab toksiine ja võib isegi pidurdada põletikulisi protsesse organismis. Huvitav fakt on ka see, et jogurtis olevad piimhappebakterid vähendavad vere kolesteroolitaset.

Jogurti koostises olevad piimhappebakterid aitavad reguleerida ebasoovitavaid käärimisprotsesse inimese seedekulglas. Jogurt on eriti positiivse toimega viiruste põhjustatud kõhulahtisuse korral.

Väärtuslikud ja tervislikud on need jogurtid, mille valmistamisel kasutatakse piimhappebaktereid. Elus mikrofloora muudab need kasulikuks tooteks. Pidage meeles, et neid jogurteid ei töödelda termiliselt ja nende säilivustähtaeg ei ole pikk.

Allikas: Ko mēs apēdam? (sast. Dzintra Liepa, Aivars Plēpis, izdevniecība "Avots", 2013)